Dostavba Mochoviec bude stáť takmer štyri miliardy eur

09.04.2014 Levice

Bratislava 8. apríla (TASR) - Aktualizáciu rozpočtu dostavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne (AE) Mochovce (EMO34) do výšky 3,8 miliardy eur schválilo mimoriadne valné zhromaždenie (MVZ) spoločnosti Slovenské elektrárne (SE), ktoré sa konalo dnes v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

Akcionári Slovenských elektrární podľa nej potvrdili, že tretí a štvrtý blok AE Mochovce sú prvými blokmi typu VVER, v ktorých projekte sú zapracované všetky tzv. post-fukušimské zlepšenia schválené Úradom jadrového dozoru SR v záverečnej správe o záťažových testoch v SR.

"Všetky dodatočné bezpečnostné zlepšenia v projekte tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce sa implementujú a budú ďalej zvyšovať bezpečnosť elektrárne," ubezpečila.

Zdôraznila, že akcionári spoločnosti sa dohodli na ďalšej analýze celkového dopadu záverečných opatrení, ktoré vyplynuli zo záťažových testov a ovplyvňujú harmonogram a rozpočet projektu. "Analýza by mala byť predložená akcionárom v lete tohto roka," dodala.

Akciová spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčší výrobca elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa hlavným akcionárom SE stala talianska spoločnosť Enel so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.
 

Vyberte región